Αρχική Απόψεις Κοινωνία Το «ζωντάνεμα» του Πολιτισμού

Το «ζωντάνεμα» του Πολιτισμού

Τελευταία ενημέρωση
Το «ζωντάνεμα»  του Πολιτισμού

«απόκτηση ιδιοτήτων ζωντανού οργανισμού»

Τη δεκαετία του 1960, ο Μάνος Χατζιδάκις, προέτρεπε τους Έλληνες σε πολιτιστική πρόοδο, παύση της πολιτιστικής «ομφαλοσκοπίας» και σε «απόκτηση ιδιοτήτων ζωντανού οργανισμού».

Σήμερα, η προτροπή του παραμένει, δυστυχώς ακόμα, επίκαιρη. Ο Κρατισμός όλων αυτών των χρόνων και η πλήρης οικονομική εξάρτηση από τις επιχορηγήσεις αυτού του Πολιτισμού , όχι μόνο σε επίπεδο παραγωγής Τέχνης αλλά και σε επίπεδο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων, μας οδήγησε όλους σε εφησυχασμό και σε μια καταθλιπτική απουσία δράσης και επιθυμίας αλλαγών.

Η οικονομική κρίση όμως ήρθε ισοπεδωτική να αλλάξει τη σχέση μας με το χρήμα και συνεπώς με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον Πολιτισμό μας και την Αρχαιολογική μας Κληρονομιά. Ήρθε η ώρα που η προτροπή του Μάνου Χατζιδάκι μετατράπηκε σε αδήριτη ανάγκη.

Το «ζωντάνεμα» του Πολισμού και των Αρχαιολογικών μας χώρων πρέπει να περάσει στα χέρια του καθενός μας, φυσικά με την αγαστή συνεργασία του Κράτους, σε υγιείς αναπτυξιακές βάσεις και όχι σε βάσεις στυγνού κρατισμού. Τα πρώτα θαρραλέα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν πέρυσι, όταν ο Καθηγητής Πέτρος Θέμελης, επικεφαλής των ανασκαφών του συγκλονιστικού αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, επέτρεψε να διεξαχθεί εκεί συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Φέτος, ο αξιότιμος κύριος καθηγητής, προχώρησε σε μια πιο ρηξικέλευθη κίνηση. Επέτρεψε την αντί αντιτίμου συμμετοχή ιδιωτών στις ανασκαφικές δραστηριότητες της Αρχαίας Μεσσήνης! Φυσικά οι γνωστοί – άγνωστοι οπαδοί του Συντηρητισμού έσπευσαν να στραγγαλίσουν την δράση , άμα τη γενέσει της. Η Οικειότητα και άρα η ευρύτερη Παιδεία και η Γνώση και τελικά η Διάθεση για Εξέλιξη, που μπορούσαν να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες σε αυτήν την δράση , δεν βόλευε όσους επενδύουν στον Κρατικό Προστατευτισμό του Πολιτισμού, της Τέχνης και της Γνώσης. Ευτυχώς , την ίδια ώρα, στα πλαίσια του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ. Βίκη Μαραγκοπούλου, βρήκε υποστηρικτή, στην προσπάθεια της για το «ζωντάνεμα» του Φεστιβάλ, τη Διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας . Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, χορευτικά δρώμενα , παρουσιασμένα από μαθήτριες της δημοτικής Σχολής Χορού, θα λαμβάνουν χώρα μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας!

Αισιόδοξα μηνύματα. Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον σε αγαστή συνεργασία θα μας δείξουν το Νέο Δρόμο του Πολιτισμού και της ανάδειξης της Αρχαιολογικής μας Κληρονομιάς.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημ. «Ελεύθερος Τύπος» το Σάββατο 19 Ιουλίου 2014)

Έχει διαβαστεί 685 φορές

Ενημερωτικό δελτίο

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.pkoumantou.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου