Αρχική Απόψεις Έτοιμοι να αλλάξουμε... Πρόληψη και Αξιοπρεπής περίθαλψη

Πρόληψη και Αξιοπρεπής περίθαλψη

Τελευταία ενημέρωση
Πρόληψη και Αξιοπρεπής περίθαλψη

Λέξεις – κλειδιά για την Υγεία

Πριν λίγες μέρες έφυγε από κοντά μας ένας καλός φίλος. Έφυγε αφού πρώτα περιπλανήθηκε και τυραννήθηκε για είκοσι ημέρες σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία της Αθήνας, με εσπευσμένα εισιτήρια και επιπόλαια εξιτήρια. Εισήχθη αρχικά για καρδιακή νοσηλεία και υπέστη εντός νοσοκομείων τρία εγκεφαλικά τα οποία δεν διέγνωσε ουδείς, αφού απέδιδαν τα μπερδεμένα λόγια του σε …στρες. Μάταια οι οικείοι του εξηγούσαν τα χρόνια προβλήματα που είχε με τον διαβήτη, τα οποία του είχαν αφήσει επιπλοκές, αφού το έμαθε τυχαία και αργά….. Μάταια ζητούσαν τον υποτυπώδη ιατρικό του φάκελο από ένα τέταρτο νοσοκομείο στο οποίο είχε νοσηλευτεί παλιότερα ως θύμα τροχαίου. «Δέκα μέρες πρέπει να περιμένετε για να λάβετε αντίγραφο» τους είπαν. «Μα…. δεν θα προλάβουμε» επέμεναν. Έβαλαν μέσο έναν γνωστό τους γιατρό για να τον πάρουν συντομότερα, ο οποίος ανέλαβε και να επιβεβαιώσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε παλαιότερα ο ασθενής. Τελικά δεν πρόλαβαν. Δυστυχώς το ελληνικό σύστημα υγείας και η γραφειοκρατία έκαμψαν τις αντιστάσεις του φίλου μας και των οικείων του….

Φαντάζομαι ότι δεν «κομίζω γλαύκαν εις Αθήνας». Όλοι μας θα έχουμε αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις , ωστόσο νομίζω ότι στην συγκεκριμένη συμπυκνώνονται όλες οι παθογένειες του ελληνικού συστήματος υγείας. Απουσία ενημέρωσης. Απουσία προληπτικών εξετάσεων (τουλάχιστον για τις πιο διαδεδομένες και επικίνδυνες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος του μαστού κλπ). Απουσία αξιοπρεπούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και «οικογενειακού γιατρού». Ακαταστασία και γραφειοκρατία. Ανυπαρξία φακέλου ιστορικού υγείας, προσβάσιμου στον ασθενή και τον γιατρό του ανά πάσα στιγμή. Απουσία αξιολόγησης δομών και προσωπικού (αν είσαι τυχερός και πέσεις στον … «αητό» μπορεί και να την γλυτώσεις αλλιώς..).

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουμε πως αν επικεντρώσουμε τον προγραμματισμό μας στην Πρόληψη, θα καταφέρουμε μακροπρόθεσμα να περιορίσουμε τις δαπάνες νοσηλείας (το 41% του κρατικού προϋπολογισμού της υγείας κατευθύνεται σε αυτές) και να οργανώσουμε τα οικονομικά της υγείας με τρόπο ώστε αυτά να κατευθύνονται στην αξιοπρεπή μισθοδοσία ιατρών και νοσηλευτών, στην πρόσληψη νέων γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων (στόχος μας είναι να προσληφθούν δυο χιλιάδες τα επόμενα δυο χρόνια), στην αναβάθμιση και την συντήρηση των νοσοκομείων μας και στην αυξημένη προστασία των ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας. Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει πως για κάθε ένα δολάριο που επενδύεται στην υγεία, η συνολική οικονομία κερδίζει τέσσερα δολάρια! Άρα, η συστηματική ενημέρωση, στα σχολεία και μέσω μιας εθνικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο εμβολιασμός, η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οι συστηματικές προληπτικές εξετάσεις αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Στον καιρό της κινητής τηλεφωνίας, ένα ενημερωτικό sms από την πλησιέστερη μονάδα υγείας που θα σε ενημερώνει ότι πρέπει να κάνεις τις δείνα προληπτικές εξετάσεις (φυσικά δωρεάν) και θα σου ορίζει ραντεβού , επιβάλλεται να εφαρμοστεί άμεσα. Είναι δε ευχερώς υλοποιήσιμο αν προηγηθεί και η προγραμματισμένη σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τους ΟΤΑ, με τρόπο ώστε το υπουργείο να εκτελεί απλά χρέη επιτελάρχη , ελεγκτή.

Σχεδιασμός μας είναι ακόμα να αφήσουμε πίσω μας το νοσοκομειοκεντρικό μοντέλο και να μεταβούμε στο ανθρωποκεντρικό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν χρειάζεται κάθε άνθρωπος νοσηλεία σε νοσοκομείο ακόμη και αν παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με κάποιον άλλο. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μόνο ορισμένες, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Το πρώτο βήμα γι αυτό είναι η θεσμοθέτηση του «οικογενειακού γιατρού». Του γιατρού που θα γνωρίζει το ιστορικό των ασθενειών όλων των μελών μιας οικογένειας μιας και συχνά τα μέλη μιας οικογένειας προσβάλλονται από την ίδια νόσο. Αυτός θα δίνει τις πρώτες συμβουλές υγείας και θα κατευθύνει στους ειδικούς γιατρούς ή στα νοσοκομεία. Περαιτέρω, τα Κέντρα Υγείας θα αναβαθμιστούν και θα δημιουργηθούν Μονάδες ημερήσιας Νοσηλείας για να γίνονται τα μικρά χειρουργεία, ώστε να μην χρειάζεται για μια σύντομη και συνηθισμένη εγχείριση πχ καταρράκτη να καταλαμβάνεται κρεβάτι νοσοκομείου για μια και δυο μέρες. Η τήρηση ηλεκτρονικού ιστορικού υγείας και η στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καταργηθούν οι ώρες αναμονής για εισαγωγή σε εντατική και προκειμένου να λειτουργούν όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, αποτελεί την ελάχιστη κίνηση υποστήριξης του έργου των ιατρών και αποφυγής λαθών.

Τέλος, στη ΝΔ γνωρίζουμε καλά πως κανένας σχεδιασμός υγείας δεν θα θεωρείται επιτυχημένος αν δεν στηριχθούν κυρίως τα ευάλωτα άτομα. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες πάσχει από χρόνια προβλήματα. Η κατ΄οίκον διανομή φαρμάκων και η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανομένων συνταγών είναι μεταρρυθμίσεις που εύκολα μπορούν να υλοποιηθούν, όπως και η χορήγηση φαρμάκων υψηλούς κόστους από όλα τα φαρμακεία, όχι μόνο από αυτά του ΕΟΠΥΥ .

Συμπερασματικά η πρόληψη και η αξιοπρεπής περίθαλψη είναι οι λέξεις – κλειδιά στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα!

Έχει διαβαστεί 806 φορές

Ενημερωτικό δελτίο

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.pkoumantou.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου