Αρχική Απόψεις Έτοιμοι να αλλάξουμε... Έτοιμοι να αλλάξουμε…. ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμοι να αλλάξουμε…. ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελευταία ενημέρωση
Έτοιμοι να αλλάξουμε…. ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να είναι έτοιμη για το Αύριο;

Εννέα δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μοιράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη -μέλη της από το 2021 ως το 2027, προκειμένου να τα βοηθήσει να εξελιχθούν ψηφιακά. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Ψηφιακή Ευρώπη» (DigitalEurope) και θα δώσει έμφαση στην νεολαία, την επιχειρηματικότητα και τις ψηφιακές δεξιότητες των ευρωπαίων πολιτών.

Στα πλαίσια αυτά , θα τεθούν ορισμένα θέματα τα οποία αποτελούν απειλή για την Ευρώπη που γνωρίζουμε αλλά ταυτόχρονα θα αναδειχθούν άλλα που θα της δώσουν αναπτυξιακή ώθηση εντυπωσιακή. Τα ως τώρα γνωστά επιχειρηματικά μοντέλα θα αποδιοργανωθούν και πολλά επαγγέλματα θα εξαφανιστούν. Υπολογίζεται ότι η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών θα οδηγήσει σε εξαφάνιση 150 εκατομμύρια θέσεις ως το 2022, είπε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.Παράλληλα, θα αναδειχθούν θέματα που σχετίζονται με την βιοηθική, την προστασία των δεδομένων, την ασφάλεια.

Ταυτόχρονα όμως η παραγωγικότητα (άρα η ανάπτυξη) θα αυξηθεί , η οικονομία των BigData (αποθήκευσης δεδομένων) θα αναδειχθεί και όλα αυτά θα υποβοηθούνται από την προγνωστική ανάλυση που θα μπορεί να γίνεται μέσω των υπολογιστών,η οποία θα οδηγεί σε βελτιστοποίηση της παραγωγής , την βελτιωμένη υγειονομική περίθαλψη κλπ. Νέα επαγγέλματα θα αναδειχθούν μέσα από αυτή την διαδικασία. Υπολογίζεται ότι κάθε 75 εκ θέσεις εργασίας ανθρώπων που αντικαθίστανται από ρομπότ, θα δημιουργούνται 133 εκ νέες ανθρώπινες θέσεις εργασίας! Το Αύριο είναι ήδη εδώ και εμείς καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Τα καταφέρνουμε;

Φοβάμαι πως όχι.Η Ελλάδα βρίσκεται στους ουραγούς της ΕΕ ως αναφορά στην ψηφιακή της πολιτική και προσαρμογή. Για το 2018, ανάμεσα στα 28 Κράτη – μέλη είναι 26η, στη χρήση κυβερνητικών Ιστοσελίδων, 24ηστις online υπηρεσίες, 22η στην κάλυψη 4G.

Λόγω ιδεοληψίας και ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης, έγινε ένας προβληματικός σχεδιασμός με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εμπλοκή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ανικανότητα έφτασε σε τέτοια επίπεδα που, αντί να χρηματοδοτηθούν εμβληματικά ψηφιακά έργα από την ΕΕ , χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΔΕ, στερώντας έτσι από αυτό τους πόρους που προορίζονταν για την ανάπτυξη υποδομών του Κράτους. Κανένα νέο κομβικό έργο δεν έχει υλοποιηθεί, τα τελευταία χρόνια. Οι αξιολογήσεις έργων που υποβάλλονται από τις αρχές του 2017 δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί . Η απορροφητικότητα του προγράμματος μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, ένα χρόνο πριν το τέλος του, είναι μόλις 18%. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κινήθηκε στους γνώριμους ρυθμούς των φωτογραφικών διατάξεων και της απουσίας εθνικής στρατηγικής και δημοσίου διαλόγου για τις τεχνολογίες αιχμής . Τι να περιμένει όμως κανείς από τους «σκοτεινούς Μανώληδες» - συνεργάτες του υπουργού ψηφιακής πολιτικής; Κινδυνεύουμε να «κρατάμε και πάλι ομπρέλα», όπως κρατούσαμε και με το QE , όταν Μάριο Ντράγκι μοίραζε χρήματα από το 2015 ως το 2017.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να είναι έτοιμη για το «Αύριο»;

Πρώτο και κυριότερο, να αλλάξει τις δομές μάθησης, καταργώντας όλα τα εμπόδια και τα στεγανά, ώστε να επιτρέψει σε καθέναν την ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων του. Σε αυτή την προσπάθεια θα μας βοηθήσει ο …… Αριστοτέλης, που πρώτος ανέλυσε τον τρόπο της σωστής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι, και στον σύγχρονο εκπαιδευόμενο , που με ένα κλικ βρίσκει εύκολα και γρήγορα την πληροφορία, είναι απαραίτητη η δημιουργικότητα, η συνθετική σκέψη, η ευελιξία σκέψης και δράσης , η προσαρμοστικότητα και η ενσυναίσθηση. Προσόντα που θα τον βοηθήσουν να αποκτήσει επάγγελμα τέτοιο, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ρομπότ. Η πολιτεία ακόμα πρέπει να δώσει έμφαση στην σύνδεση των Πανεπιστημίων με την πρακτική εφαρμογή των ιδεών. Να εξοικειώνει τους πολίτες της με την τεχνολογία. (Το 90 % των θέσεων εργασίας πια απαιτεί βασικές ψηφιακές δεξιότητες, αλλά το 1/3 του Ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού στερείται τέτοιων δεξιοτήτων!) Να φροντίσει ώστε να γίνει κοινή συνείδηση σε όλους μας πως η «δια βίου» μάθηση , κατάρτιση και εκπαίδευση είναι η κύρια προϋπόθεση αντιμετώπισης της πλημμυρίδας των νέων τεχνολογικών εξελίξεων. Να καλλιεργεί περιβάλλον καινοτομίας και να ενισχύει τις επενδύσεις σε αυτήν και την έρευνα.. Τέλος, πρέπει η ίδια η πολιτεία να κάνει ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ο ψηφιακός ηγέτης στις εφαρμογές της «τεχνητής νοημοσύνης» στον Δημόσιο τομέα. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να εκμεταλλευτεί τα ευρωπαϊκά ψηφιακά προγράμματα που ανέφερα στην αρχή , ώστε να εκπαιδεύσει άμεσα το 70% των δημοσίων υπαλλήλων στην τεχνητή νοημοσύνη. Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες, με άμεσο αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων. Επίσης θα απελευθερωθούν ειδικοί δημόσιοι υπάλληλοι, που θα ασχολούνται μόνο με τα σύνθετα προβλήματα και ό χι με τα απλά , καθημερινά , τα οποία θα τα διαχειρίζεται ηλεκτρονικός υπολογιστής. Τέλος, και είναι κάτι που προσωπικά το θεωρώ σημαντικότερο από όλα, με την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ανοιχτά δημόσια δεδομένα. Αυτά θα  συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της διοίκησης, στην ενδυνάμωση της γνώσης , αλλά κυρίως στην διαφάνεια της διοίκησης και στην ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής.

Όλα τα στοιχεία που παρέθεσα παραπάνω, είναι υλικό που συνέλεξα συμμετέχοντας στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ καθώς και στην ημερίδα που διοργανώθηκε σχετική με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον δημόσιο τομέα. Αξιοσημείωτο είναι το τελικό και αισιόδοξο συμπέρασμα που διατυπώθηκε: Η τεχνητή νοημοσύνη αποδίδει καλύτερα σε «συνεργασία» με τον άνθρωπο, οπότε «ενισχύστε» και εκπαιδεύστε κατάλληλα τους υπαλλήλους». Μην τους αντικαθιστάτε!

Έχει διαβαστεί 872 φορές

Ενημερωτικό δελτίο

Εγγραφείτε τώρα!
Διαγραφή

Αν επιθυμείτε να παύσετε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία γράψτε εδώ τον Κωδικό Διαγραφής που εμφανίζεται στο δελτίο που λάβατε από εμάς και πατήστε Διαγραφή.

http://www.pkoumantou.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...
Άκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου